Voor iedereen een app

Binnen dit project wordt onderzocht welke (populaire) sportapp past bij welk type gebruiker op basis van doelstellingen en wensen. 

De kracht van onze partnerships

Het project voor iedereen een app vloeit voort uit samenwerkingsverbanden met diverse partners. Er is een multidisciplinair consortium samengesteld van hogescholen, universiteiten, kennisinstituten, gemeenten, sportbonden, brancheorganisaties en MKB’ers.

Over voor
Iedereen een app

Het onderzoeksproject ‘Voor iedereen een App’ is medegefinancierd door Regieorgaan SIA, onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek.

Binnen dit project wordt onderzoek gedaan naar welke (populaire) sportapp past bij welk type van gebruiker/professional op basis van doelstellingen en wensen. Dit kan variëren van sport- en beweegstimulering, trainingsbegeleiding, gezondheids-bevordering, community building en monitoring. Gezien de complexiteit van de thematiek en het belang van een integrale aanpak is een multidisciplinair consortium samengesteld van hogescholen, universiteiten, kennisinstituten, gemeenten, sportbonden, brancheorganisaties en MKB’ers.

De laatste vijf jaar is het gebruik van sport- en gezondheid gerelateerde smartphone applicaties exponentieel gegroeid. Grote groepen beoefenaars van individueel te beoefenen sporten zoals hardlopen, fietsen en wandelen, maken gebruik van diverse sportapps. Voor (potentiële) sporters is lastig om een keuze te maken uit de vele duizenden apps die voor handen zijn.

Naast de sporters zelf krijgen professionals en organisaties (zoals sportverenigingen en gemeenten) in hun werkveld ook te maken met sportapps. Professionals als (personal) trainers, coaches en leefstijlprofessionals kunnen hun cliënten aanmoedigen om een sportapp te gebruiken met als doel goede intenties vol te houden, nieuwe doelen te stellen en ervaringen te delen. Maar ook bij hen ontbreekt de juiste kennis om de geschikte app voor de juiste cliënt te kiezen.

Sportapps hebben, in een tijd waarin veel sporters individueel sporten zonder hulp van coaches en trainers in sportverenigingen, een enorm potentieel. Hiervoor is het essentieel dat apps de sporters optimaal begeleiden. Idealiter zouden apps moeten bijdragen aan een blessurevrije, frequente, plezierige en motiverende sportdeelname. Als apps hierin daadwerkelijk willen bijdragen dan is aanvullende kennis hard nodig.

Apps

Studenten

Publicaties & Presentaties

Partners

De Beslistool

De ‘voor iedereen een app’ beslistool is een online platform dat door simpele en snelle vragen helpt om tot een selectie van apps te komen die passen bij de voorkeuren van eindgebruikers en professionals. Het is een volledige onafhankelijk platform ontwikkelt door en voor eindgebruikers en professionals. Gebruikers van het systeem kunnen bijdrage door apps te beoordelen en aan te geven of het advies inderdaad het juiste was. De beslistool zorgt voor een goede match tussen een gebruiker en een sportapp. Op die manier worden verwachtingen gemanaged, worden teleurstellingen voorkomen en kan bijgedragen worden aan duurzaam en verantwoord sporten ondersteund door technologie.

Het Kernteam