Nano4Sports

Nano4Sports heeft tot doel het sport, beweeg- en gezondheidsdomein te stimuleren door nieuwe innovatieve oplossingen te ontwikkelen.

De kracht van onze partnerships

In Vlaanderen zal het livinglab-platform Run4Sports & Bike4Sports uitgebouwd worden, een samenwerking van KU Leuven Indoor Atletiekhal, UGent Sport Science Lab, Topsporthal en Wielercentrum Eddy Merckx.

Over Nano4Sports

Nano4Sports heeft als doel om innovatie in het sport-, beweeg- en gezondheidsdomein te stimuleren door nieuwe innovatieve oplossingen te ontwikkelen. Nanotechnologie speelt hierbij een cruciale rol. De nodige ingrediënten zijn alvast aanwezig: eminente technologische spelers, innovatieve bedrijven, excellente (top)sporters en coaches en een groot aantal recreatieve sporters.

 

Dankzij sensortechnologie kunnen coaches, topsporters en amateursporters hun sportprestaties verbeteren en blessurerisico’s indijken. Nano4Sports zal zeer geavanceerde sensoren ontwikkelen die de sporter goed kan dragen tijdens het sporten en hem of haar feedback geven over tal van zaken, zoals de fysieke activiteit, houding, hartslag, spierinspanningen of huidgeleidbaarheid. Het legt de focus op lopen en fietsen. In Vlaanderen zal het livinglab-platform Run4Sports & Bike4Sports uitgebouwd worden, een samenwerking van KU Leuven Indoor Atletiekhal, UGent Sport Science Lab, Topsporthal en Wielercentrum Eddy Merckx.

Allerhande metingen van de te ontwikkelen sensortechnologieën zullen in deze beide livinglabs uitgevoerd worden. Ook in Nederland zullen bestaande SportFieldLabs participeren aan deze pilot tests. Een belangrijke troef is dat er vraaggestuurd te werk wordt gegaan. Sporters zullen in een vroeg stadium van de technologieontwikkeling betrokken worden zodat rekening wordt gehouden met hun specifieke noden en behoeften.

Naast het meten van de fysieke activiteit van het lopen en fietsen, wordt ingezet op continue monitoring waarbij specifieke parameters zoals hartslag, spieren en huidgeleidbaarheid bij de sporter gedurende lange tijd opgemeten worden, zowel voor, tijdens en na fysieke inspanning. Er wordt voortgebouwd op eerder onderzoek van imec dat hierin het voortouw nam en een patch ontwikkelde waarin zowel hartregistratie als bewegingssensoren zitten vervat om langdurige metingen te kunnen uitvoeren.

 

Landen

Partners

Bedrijven

Onderzoekers

Nano4sports Magazine

Het NANO4SPORTS Magazine geeft een overzicht van de verschillende innovaties die werden ontwikkeld in het kader van het project.

Het Kernteam

Steven Vos

TU/e, Fontys Sporthogeschool

Aarnout Brombacher

TU/e

Daphne Menheere

TU/e

Kristof De Mey

Universiteit Gent

Rene Wijlens

Cluster Sports & Technology

Jos Goudsmit

Fontys Sporthogeschool, TU/e

Mark de Graaf

Fontys Hogeschool ICT

Tine Van Lommel

KU Leuven

Rik van de Wiel

imec Nederland

Walter De Raedt

imec Vlaanderen