Media-uitingen (2018)

Bekijk hier media-uitingen van projecten van het lectoraat Move to Be.

5 vragen aan Steven Vos
Steven Vos is sinds 2013 lector aan de Fontys Sporthogeschool in Eindhoven en sinds 2015 hoogleraar aan de Technische Universiteit, ook in Eindhoven. In beide functies houdt hij zich bezig met de rol van slimme oplossingen bij sporten en bewegen. Van origine is de Vlaming geen bewegingswetenschapper. Hoe is hij dat vakgebied ingerold en wat kan hij ons vertellen over de rol die technologie kan spelen bij het simuleren van gezond gedrag? 

Een terug- en vooruitblik op Lectorenplatform Sport en Bewegen
Twee jaar geleden richtten de verschillende sportlectoren van de acht hbo-instellingen, verbonden aan het Hogescholen Sport Overleg, samen met Kenniscentrum Sport het Lectorenplatform Sport en Bewegen op om beter met elkaar te kunnen samenwerken. Dat gebeurde met de financiële steun van Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA. “Die subsidie loopt nu zo’n beetje af en daarom zijn we aan het kijken hoe we dit voort kunnen zetten”, zegt Steven Vos, lector Move to Be aan de Fontys Sporthogeschool in Eindhoven en voorzitter van het lectorenoverleg.

Dave van Kann wint Dissertation Award
Docent-onderzoeker Dave Van Kann (Fontys Sporthogeschool) heeft dinsdag de Maastricht University Dissertation Award 2017 gewonnen. Hij ontving deze belangrijke prijs voor zijn proefschrift Active Living. The role of the primary school environment on children’s physical activity and sedentary behavior waar hij in 2017 op promoveerde.

Sport & Strategie Onderwijsspecial: van beweegonderwijs tot sportopleiding
In het nieuwste nummer van het Vakblad Sport & Strategie (editie 5-2018) wordt volop aandacht besteed aan het onderwijs van gymles tot sportopleidingen in het MBO en HBO.

Testen van activity trackers – deel 1

Testen van activity trackers – deel 2

Nano4Sports test slimme innovaties tijdens Marathon Eindhoven
Om een beter inzicht te krijgen in hoe men blessures bij recreatieve lopers kan voorkomen, hebben imec NL en Fontys Sporthogeschool Eindhoven binnen het kader van Nano4Sports diverse looptechniek en -houding metingen verricht tijdens de 10km Run by Night van Eindhoven Marathon op zaterdag 13 oktober 2018.

Marathon Eindhoven naar zelfmanagement voor lopers

Zelf had hij er nooit aan gedacht, maar Ed Albers is projectmanager innovatie voor Marathon Eindhoven en dat doet hij als vrijwilliger. Het eerste dat hij deed, was structuur aanbrengen in de bezigheden rondom innovatie. “Het was eerlijk gezegd onsamenhangend, nu hebben we een langetermijnvisie.” Hij wil op termijn toe naar een zelfmanagementsysteem voor lopers, waarmee ze een seintje krijgen wanneer ze bijvoorbeeld moeten drinken en hoeveel ze moeten drinken. In de Stip, het grand café van het SX gebouw, vertelt hij over de langetermijnvisie en de editie van komend weekend.

Rennend rekenen gaat sneller

Twee docent-onderzoekers ontvangen Promotiebeurs
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt jaarlijks 9,5 miljoen euro beschikbaar voor promotietrajecten. Met de beurs krijgen leraren de kans zich verder te ontwikkelen en de aansluiting tussen universiteiten en scholen te versterken. Afgelopen woensdag 5 september ontvingen 16 leraren een Promotiebeurs uit de twaalfde ronde van de Promotiebeurs voor Leraren. Twee docentonderzoekers van Fontys ontvingen de promotiebeurs. 

Nano4Sports project
Nano4Sports heeft als doel om innovatie in het sport-, beweeg- en gezondheidsdomein te stimuleren door nieuwe innovatieve oplossingen te ontwikkelen. Nanotechnologie speelt hierbij een cruciale rol. De nodige ingrediënten zijn alvast aanwezig: eminente technologische spelers, innovatieve bedrijven, excellente (top)sporters en coaches en een groot aantal recreatieve sporters.

Belgen bij Fontys: “Veel dooddoeners kloppen”
De Belgen bij Fontys vormen een bijzondere groep. Zij zijn ‘internationaal’ maar ook weer niet. Qua taal en historie staan ze een stuk dichter bij Nederland dan andere buitenlanders. Met alle onderlinge grappen van dien… Hoe is het voor Vlamingen om te werken of studeren in Nederland? We vroegen het vijf Belgen Vandaag deel 1: lector Steven Vos.

Wegwijs in het woud van sportapps
Een kwart van de mensen die regelmatig sporten, gebruikt daarbij een app. Zeker hardlopers koesteren hun Evy, Runkeeper, Strava of een van de andere 200.000 sport- en gezondheidsapps. Maar hebben ze wel de meest geschikte? Fontys Sporthogeschool heeft een manier ontwikkeld om dat te checken. En nee, het is géén app.

Een ‘beslistool’ helpt sporters aan de best passende app
Veel hardlopers, fietsers en wandelaars gaan de deur niet meer uit zonder app. Het aanbod in sport-apps wordt almaar groter en downloaden is een fluitje van een cent. Het verwijderen van een app is overigens net zo eenvoudig. Dit verklaart mogelijk waarom relatief veel mensen, onder wie veel recreatieve sporters, ook snel weer afhaken. Een multidisciplinair samenwerkingsverband mondde na twee jaar uit in een ‘beslistool’ die duidelijk maakt welke app het beste past bij welk type sporter. Op 8 maart wordt het resultaat gepresenteerd.

#040Beweegt gelanceerd tijdens Eindhoven SportAwards
Veel sportapps vergroten het risico op blessures, in plaats van dat ze helpen om die te voorkomen. Dat concludeert hoogleraar Steven Vos van de Technische Universiteit Eindhoven. Veel recreatieve hardlopers stoppen als gevolg van lichamelijke problemen of een gebrek aan motivatie.