Media-uitingen (2017)

Bekijk hier media-uitingen van projecten van het lectoraat Move to Be.

Heatlaps
Steven Vos over Heatlaps in Sportinnovation XL-Magazine.

 

Misbruik in de sport: ‘het is absurd veel’. Lector Steven Vos pleit voor open cultuur en professionalisering vrijwilliger
“Van de cijfers ben ik niet erg geschrokken. Het speelt al veel langer, ook internationaal. Maar het feit dát het gebeurt, ja, dat vind ik natuurlijk heel erg”, reageert lector Steven Vos van de Sporthogeschool in Eindhoven. Gisteren werd bekend dat één op de acht sporters als kind te maken had met seksueel overschrijdend gedrag van een trainer, medewerker of teamgenoot.

 

“Jouw Licht op 040” is een smart city project dat Eindhoven de komende tijd niet alleen beter moet verlichten, maar ook veiliger en handiger moet maken. Het stoplicht weet dat het, wanneer jij eraan komt fietsen, op groen moet springen, de straat waarschuwt voor vorst aan de grond, een interactieve bank, het zebrapad licht op als er een auto aankomt en de hardloper wordt met lichtsignalen gestimuleerd tot een eindsprintje. Het afgelopen jaar heeft ‘Jouw Licht op 040’ al het nodige laten zien, maar de plannen voor 2018 gaan nog een paar stappen verder.

 

Zweten en meten. Lezing in Economy of Happiness Week: de technologie als ideale loopcoach?
Kan techniek ons helpen om (sneller) in beweging te komen? En: worden we daardoor gelukkiger en gezonder? Deze vragen staan donderdag centraal in de interactieve lezing Healthier and/or Happier through technology!?  van Steven Vos en Jos Goudsmit. Laatstgenoemde geeft alvast een voorproefje.

 

Delen is het nieuwe onderzoeken
Op 26 oktober reikt ict-organisatie SURF een prijs uit voor open access praktijkonderzoek. Fontys-promovendus Sebastiaan Peek is één van de genomineerden. Hij is niet de enige die zijn resultaten gemakkelijk deelt: overal in het hoger onderzoek en onderwijs wordt dit steeds gewoner. En niet alleen als het gaat om onderzoek.

 

Marathon Eindhoven in het teken van innovatie

Technologie als ondersteuning voor het sporten. Tijdens de Marathon Eindhoven komende zondag wordt er volop gebruik van gemaakt. Dat komt niet in de laatste plaats doordat de Marathon Eindhoven zich graag wil ontwikkelen tot de meest innovatieve marathon ter wereld.

 

Sport en vitaliteit interessant voor samenwerking wetenschap en mkb
De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft al langer samenwerkingsverbanden lopen met grote bedrijven als Phillips, ASML, IBM, Adidas en TomTom. Ook het mkb ziet steeds vaker kansen in samenwerking met de universiteit. Daar valt nog veel te winnen, volgens lid van het Topteam Sport Aarnout Brombacher.

 

Kinderen laten bewegen was moeilijk: daarom sportprogramma voor alle 7000 salto-kinderen in Eindhoven

Gezond eten en genoeg bewegen staan hoog in het vaandel bij de Salto-basisscholen. Angelica Bus, bestuurder van Salto, zette daarom het project Gezond in Beweging op met als doel alle 7000 leerlingen van de 22 Salto-basisscholen gezond te krijgen. Zelf komt Bus niet uit de regio, maar uit het noorden van het land. ,,Ik begreep er niks van toen ik hierheen kwam: Eindhoven is de Brainport regio, alle kennis zit hier, maar kinderen in beweging krijgen wil hier nog niet lukken.”

 

Theatrale aanloop baan Marathon van Eindhoven
Fontys en Marathon Eindhoven presenteren op maandag 2 oktober in het Parktheater ‘De Aanloop’, een theatrale talkshow over hardlopen, in aanloop naar de marathon op zondag 8 oktober.

 

Steven Vos over de man met de hamer
Als lector Move to Be bij de Sporthogeschool weet Steven Vos veel van de effecten van hardlopen op ons lichaam. Een kleine week voor de Marathon Eindhoven presenteert hij, samen met cabaretier Leon van der Zanden, de theatertalkshow De Aanloop.

 

Cabaretier Pieter Jouke gaat voor een dubbele marathon
Cabaretier Pieter Jouke wil tijdens de theatertalkshow De Aanloop per se de volledige 42 kilometer op de loopband lopen. Zes dagen later wil hij dat kunstje nog een keer flikken, maar dan tijdens de echte marathon van Eindhoven.

 

Oranje-sporters presteerden misschien wel té goed. Fontys-lector nuanceert slinkende medaillekansen Nederland
De Nederlandse topsport dreigt internationaal weg te zakken, kopte de NOS-website dinsdag. Landen met een grotere economische groei staan te dringen om ons land in de medaillespiegel van de Olympische Spelen voorbij te streven. Daarnaast zorgt de vergrijzing er mede voor dat sportclubs, als ‘kweekvijver van talent’, langzaam leeglopen. Maar volgens lector Steven Vos van Fontys Sporthogeschool in Eindhoven moet Nederland nu niet ineens krampachtig extra miljoenen in de topsport pompen. Dat is volgens hem uiteindelijk desastreus voor de breedtesport.

 

‘De aanloop’ is hardlopen in het theater

Gevraagd wat de theatervoorstelling voor hem betekent, maakt Steven Vos, lector Fontys Sporthogeschool en hoogleraar TU/e, de vergelijking met ‘Vive le Velo’, het Vlaamse tv-programma over de Tour de France. “Als je niets met de Tour hebt, is het toch interessant.” Vanuit mentaal, economisch, sociaal, technologisch en persoonlijk oogpunt brengen organisator Golazo en Fontys Hogescholen, in aanloop naar de marathon Eindhoven, ‘hardlopen’ op de planken. Maandagavond 2 oktober is de door Geert Nieland geregisseerde voorstelling te zien in het Parktheater.

 

Fontys en Marathon Eindhoven brengen hardlopen op de planken
In de aanloop naar de marathon Eindhoven komt alles wat je altijd wilde weten over hardlopen samen in de talkshow De Aanloop. Presentator en cabaretier Leon van der Zanden en tafelheer en sportprofessor Steven Vos van Fontys Sporthogeschool praten je op 2 oktober samen met tal van andere deskundigen bij over innovaties in de hardloopsport, het geheim van een goede trainingsopbouw, de psyche van de hardloper, en nog veel meer. En dat allemaal terwijl cabaretier Pieter Jouke op de achtergrond het parcours van de Eindhovense marathon afwerkt op een loopband.

 

Sportstudenten Fontys laten Japanners bewegen
Technische hulpmiddelen als hardloop-apps en de stappenteller helpen om mensen in beweging te krijgen. Maar werken ze echt? Een delegatie van studenten en docent-onderzoekers van Fontys Sporthogeschool en 2 Nederlandse universiteiten werkte vorige week samen met de universiteit van Tsukuba in Japan aan slimme oplossingen.

 

Duurzaam en verantwoord hardlopen met intelligente apps
Uitgelicht

 

Slim licht als begeleider bij het hardlopen in Eckart

Het zal even wennen worden: hardlopers in de wijk Eckart die zich laten leiden door de lampjes die in een bepaald ritme oplichten. Een gestaag tempo, steeds iets harder, of toch in intervallen: de verlichting bepaalt het tempo. De lichtjes werken als een haas, ook overdag. De beweegroute is onderdeel van een slim licht project in de wijk dat afgelopen woensdag werd gepresenteerd.