Media-uitingen (2016)

Bekijk hier media-uitingen van projecten van het lectoraat Move to Be.

Steven Vos over de toekomst van slimme apps

Proloop Magazine

 

Fontys-onderzoekers krijgen subsidie voor gymlessen-studie
Voor de derde keer in hun loopbaan kan er gebak op tafel voor Lars Borghouts en Menno Slingerland, docenten aan de Sporthogeschool van Fontys. Samen sleepten zij een RAAK-publiek subsidie in de wacht van bijna 300.000 euro. De komende twee jaar gaan de Fontys-docenten samen met een aantal partners onderzoek doen naar het inzetten van de methode Lesson Study in het lo-onderwijs.

 

Fontys verheugd: drie RAAK-subsidies toegekend

Binnen Fontys is verheugd gereageerd dat drie subsidie-aanvragen voor onderzoeksprojecten van Fontys-onderzoekers zijn toegekend. Het gaat om subsidies uit de categorie RAAK-publiek die SiA, het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek, gisteren heeft toegekend. De drie aanvragers kunnen elk een subsidie van ongeveer 300.000 euro tegemoet zien.

Allereerst is daar het onderzoeksproject Lesson Study van het duo Lars Borghouts en Menno Slingerland van Fontys Sporthogeschool, over een nieuwe onderwijsmethode voor docenten lichamelijke opvoeding.

 

Wat maakt de Inspirun uniek?
TV – Goedemorgen Nederland

 

Zorg voor morgen, sport en bewegen

 

Big data als oplossing voor de beweegbehoefte

Technologie en big data kunnen een reële oplossing bieden voor het probleem dat steeds meer mensen te weinig beweging krijgen. Volgens sporthoogleraar Steven Vos (Fontys en TU/e) is het vanwege de verstrekkende gezondheidsrisico’s essentieel dat mensen meer gaan bewegen. Daarom werkt hij aan verschillende programma’s waarbij technologie gekoppeld wordt aan sport.

 

Groter risico op blessures door populaire sport-apps
Nos.nl

 

Sportapps focussen te hard op de loopprestatie
Iedereen die aan zijn conditie wil werken heeft ze al wel eens overwogen, de sportapps. Applicaties zoals Runkeeper, Runtastic, Start 2 Run en een hele resem andere apps moeten je helpen bij het sporten. Toch waarschuwt Steven Vos, hoogleraar sport en bewegingsbeleid van de Fontys Sporthogeschool in Eindhoven voor de gevaren.

 

Sportprofessor Steven Vos: ‘Sportapps misbruiken vaak gezondheid als verkoopargument’

Veel sportapps doen te weinig voor de gezondheid van sporters. Ze vergroten juist het risico op blessures. Dat concludeert sporthoogleraar Steven Vos van de TU Eindhoven. Veel recreatieve hardlopers stoppen als gevolg van blessures of een gebrek aan motivatie. De meeste hardloop-apps die op de markt zijn doen er weinig aan om dit te voorkomen. Vos betoogt dat deze apps gezondheid misbruiken als verkoopargument.

 

Sportapps en gezondheid – VRT journaal 17 oktober 2017
Het gebruik van populaire sport-apps zonder begeleiding is te eenzijdig en werkt daardoor blessures in de hand, zegt sporthoogleraar Steven Vos van de TU in Eindhoven. Dergelijke apps worden op grote schaal gebruikt om te kunnen meten hoe je conditie vooruitgaat. Hierbij word je aangemoedigd om je grenzen te verleggen.

 

Lopen met een app is niet zo goed voor je als je dacht
“This is your fastest run yet,” feliciteert Rafael Nadal mij enthousiast wanneer ik na 10 kilometer mijn Nike app afsluit. Mijn wekelijkse rondje lopen gebeurt namelijk steeds in het vaste gezelschap van mijn vertrouwde smartphone. Al blijkt dat nu toch niet zo’n gezonde gewoonte te zijn, volgens de Technische Universiteit Eindhoven.

 

Sportapps misbruiken gezondheid als verkoopargument

Veel sportapps doen te weinig voor de gezondheid van sporters. Ze vergroten juist het risico op blessures. Dat concludeert sporthoogleraar Steven Vos van de TU Eindhoven.

Veel recreatieve hardlopers stoppen als gevolg van blessures of een gebrek aan motivatie. De meeste hardloop-apps die op de markt zijn doen er weinig aan om dit te voorkomen. Vos betoogt dat deze apps gezondheid misbruiken als verkoopargument.
Vos concentreert zich in zijn wetenschappelijk onderzoek op breedtesport. Het doel van Steven Vos is om iedereen in beweging te krijgen én te houden.

 

Loopapps doen meer kwaad dan goed
Populaire loopapps als RunKeeper en MapMyRun doen vaak meer kwaad dan goed, zo blijkt uit onderzoek van de Zonhovense sporthoogleraar Steven Vos (40) aan de Technische Universiteit Eindhoven. “De apps focussen in de eerste plaats op prestaties, waardoor ze op lange termijn het risico op een blessure vergroten”, zegt Vos. Samen met collega-onderzoekers heeft de Zonhovenaar nu een intelligente sportapp ontwikkeld.

 

Sporthogeschool stoomt presentator Manuel Venderbos klaar voor Marathon Eindhoven
Voor het televisieprogramma Zorg voor Morgen van Fontys Expertisecentrum Gezondheidszorg en Technologie is presentator Manuel Venderbos met frisse tegenzin aan het hardlopen geslagen. Nadat op Fontys Sporthogeschool zijn fitheid is vastgesteld met behulp van een fittest, is hij gaan trainen met de door Fontys ontwikkelde app Inspirun. Op zondag 9 oktober staat Manuel aan de start….van de 4,5 kilometer lange City Run.

 

Sportapps verhogen kans op blessures
Veel sportapps vergroten het risico op blessures, in plaats van dat ze helpen om die te voorkomen. Dat concludeert hoogleraar Steven Vos van de Technische Universiteit Eindhoven. Veel recreatieve hardlopers stoppen als gevolg van lichamelijke problemen of een gebrek aan motivatie.

 

In gesprek met Steven Vos: de weg naar een interactieve omgeving

 

Trainings- en herstelapp voor hardlopers DLL Marathon
Deelnemers aan de DLL Marathon Eindhoven kunnen de komende weken met behulp van een app hun conditie naar een nog hoger peil opstuwen. De gratis app van Fysio24 verstrekt dagelijks adviezen om lopers mentaal en fysiek voor te bereiden op de marathon.

 

The connected athlete
Amateurs kunnen nu hun prestaties en hun gezondheid verbeteren door gebruik te maken van draadloze apparaten en biosensoren die gedrag, omgeving en fysiologie monitoren.

 

Inspirun past hardlooptraining aan op de gebruiker

Met een hartslag van 120 ren je voorruit. Uit je oortje komt een stem die vertelt dat je harder moet lopen. Eenmaal thuis vertelt de hardloopapp Inspirun of je jouw doel hebt gehaald en hoe de op jou afgestemde training ging. Het klinkt als toekomstmuziek, maar het is dichterbij dan je denkt.

 

Els de Maeijer en Mark Janssen ontvangen promotiebeurs
Docenten Els de Maeijer en Mark Janssen ontvingen op 4 april hun promotiebeurs uit handen van Minister Bussemaker. Landelijk werd aan dertig leraren in totaal een promotiebeurs toegekend. De promotiebeurs voor leraren biedt docenten ondersteuning bij het schrijven van een proefschrift.

 

Fontys lector en deeltijd hoogleraar aan de TU/e schrijft mee aan Nationale Kennisagenda Sport
Op maandag 25 april werd in Amsterdam de Nationale Kennisagenda Sport officieel overhandigd aan Harry van Dorenmalen, directeur IBM. Hij nam de agenda in ontvangst namens het Topteam Sport waarvan hij de voorzitter is. Steven Vos, Fontys lector en tevens hoogleraar aan de TU/e schreef mee aan deze kennisagenda.

 

Fontys maakt app tegen uitval onder hardlopers; ‘Beginnende hardlopers gaan te snel, te ver
Fontys Sporthogeschool in Eindhoven werkt samen met het bedrijf 2M Engineering uit Valkenswaard aan een persoonlijke trainingsapp voor beginnende hardlopers. Doel is uitval door blessures of demotivatie te voorkomen.

 

Theatervoorstelling over geluk in Eindhoven

Fontyslectoren Steven Vos, Cees-Jan Pen en Eveline Wouters zijn op woensdag 23 maart te gast in een speciale theatervoorstelling over geluk. De lectoren geven alle drie vanuit hun eigen vakgebied (sport, stedelijke economie en vastgoed en technologie en zorg) hun visie op geluk. Vanuit de Technische Universiteit Eindhoven neemt professor Mathieu Weggeman aan de voorstelling deel. Studente Meghan Parinussa van de Hogeschool Communicatie neemt een deel van de presentatie van de avond voor haar rekening en Thomas Pieters, student aan de Rockacademie zorgt voor de muziek.

 

Eindhoven trekt zes ton uit voor innovatie in sport
Eindhoven gaat de komende drie jaar in totaal zes ton uittrekken voor innovatie in de sport. Het grootste deel wordt gebruikt om de fieldlabs op sportcomplex Eindhoven Noord en zwemstadion de Tongelreep te versterken.

 

Fontys lectoren in theatervoorstelling over geluk
De Fontys lectoren Steven Vos, Cees-Jan Pen en Eveline Wouters zijn op woensdag 23 maart de sterren in een speciale theatervoorstelling over geluk. De lectoren geven allemaal vanuit hun eigen vakgebied een visie op geluk. Vanuit de Technische Universiteit Eindhoven neemt professor Mathieu Weggeman aan de voorstelling deel. Studente Meghan Parinussa van de Hogeschool Communicatie neemt een deel van de presentatie van de avond voor haar rekening en Thomas Pieters, student aan de Rockacademie zorgt voor de muzikale omlijsting.

 

Ruim baan voor de anders georganiseerde sporter
Sport & Gemeenten

 

Matty van Est en Angelica Bus zijn de auteurs van dit artikel. Angelica Bus is voorzitter van het college van bestuur van SALTO (basisscholen), Matty van Est is directeur van de Fontys Sport-hogeschool.

 

Vier projecten van Fontys uitverkozen voor financiering

Door een externe financiering kan Fontys vier samenwerkingsprojecten voor kennisuitwisseling tussen hogescholen en professionals uit de publieke sector gaan uitvoeren. De financiering komt van RAAK-publiek, dat zich richt op financiering voor onderzoeksprojecten van hogescholen in samenwerking met de publieke sector.

 

Fontys ontvangt RAAK-Publiek financiering voor vier projecten
Het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA heeft de uitslag van de Raak-Publiekronde van september 2015 bekend gemaakt. RAAK-publiek richt zich op het stimuleren van samenwerking en kennisuitwisseling tussen hogescholen en professionals uit de publieke sector. Deze ronde worden nationaal 25 projecten gefinancierd. Fontys ontvangt voor vier projecten financiering. De vier projecten starten tussen maart en juni 2016 en hebben ieder een looptijd van twee jaar.

 

Op zoek naar… breedtesport-utopia
Het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA heeft de uitslag van de Raak-Publiekronde van september 2015 bekend gemaakt. RAAK-publiek richt zich op het stimuleren van samenwerking en kennisuitwisseling tussen hogescholen en professionals uit de publieke sector. Deze ronde worden nationaal 25 projecten gefinancierd. Fontys ontvangt voor vier projecten financiering. De vier projecten starten tussen maart en juni 2016 en hebben ieder een looptijd van twee jaar.

 

Thuis sporten voor de buis

 

Evy Gruyaert en co voeren het grote Start 2 Run debat
Start 2 Run is een fenomeen. Na Vlaanderen viel ook Nederland massaal voor de aanmoedigingen van Evy Gruyaert tijdens de gedoseerd opgebouwde looptrainingen. Tijd voor een Duitse (‘Ich bin stolz auf dich’) en een Engelse versie. Maar eerst even stoppen met lopen en tijd maken voor een panelgesprek met (ervarings)deskundigen.