fontys share informatieplein
‘onderzoek’
De kennisontwikkeling in het lectoraat staat primair ten dienste van het onderwijs en het werkveld, maar dient tevens relevant te zijn voor het wetenschappelijk praktijkgericht onderzoek. Het lectoraat is gekoppeld aan de verschillende opleidingen van Fontys Sporthogeschool: de bachelor opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding, de bacheloropleiding Sportkunde, de master Sport- en Bewegingsonderwijs en de master Healthy Ageing Professional. Het lectoraat Move to Be, onder leiding van lector Steven Vos, is officieel gestart op 7 november 2013, en bouwt voort op het lectoraat Fysieke Activiteit & Gezondheid (2007-2013).
Onderzoek & professionalisering

onderzoek - Lectoraat move to be

Professionalisering - HBO master
Waarom een HBO master doen?
- Afgestemd op de belangrijkste trends en ontwikkelingen uit de beroepspraktijk
- Voor professionals met werkervaring die een voortrekkersrol willen vervullen bij innovatie en implementatie van veranderingen.
- De masteropleiding besteedt veel aandacht aan onderzoeks- en managementvaardigheden
- Flexibel qua inhoud en duur
Daarnaast zijn een aantal van onze deeltijd Masters opgebouwd uit meerdere losse Masterclasses die afzonderlijk te volgen en af te ronden zijn. Je bent daardoor flexibel wat betreft studieplanning en studieduur. Bovendien is dit interessant als je er nog niet zeker van bent of je wel een volledige Masteropleiding wilt volgen.

master Sport- en bewegingsonderwijs

master healty ageing
Steven Vos wint Deltapremie
Om het belang van praktijkgericht onderzoek in de samenleving te onderstrepen is de Deltapremie ontwikkeld, als gezamenlijke initiatief van de Vereniging Hogescholen en Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA (Regieorgaan SIA).
“De beoordelingscommissie was onder de indruk van de kwaliteit van de aanvragen en vindt dit een duidelijke indicatie van de ontwikkeling die het praktijkgericht onderzoek de afgelopen twee decennia heeft doorgemaakt. Met name de output, de netwerken en de maatschappelijke relevantie van het onderzoek van de voorgedragen lectoren zijn indrukwekkend.”
Het lectoraat Move to Be is verantwoordelijk voor de stimulering, organisatie en coördinatie van het onderzoek van FSH. De professionalisering van studenten, docenten en werkveld door middel van toegepast, praktijk relevant onderzoek vormt het uitgangspunt. De kennisontwikkeling in het lectoraat staat primair ten dienste van het onderwijs en het werkveld, maar dient tevens relevant te zijn voor het wetenschappelijk praktijkgericht onderzoek.
Onderzoekslijnen
De onderzoeken, uitgevoerd door onderzoekers uit het lectoraat, zijn verdeeld in 3 thema’s

ACTIEVE LEEFSTIJL

LEREN BEWEGEN
- Lichamelijke opvoeding
- Bewegen in en rondom school

BEWEEGVRIENDELIJK OMGEVING
Binnen het kennisthema beweegvriendelijke omgeving van het lectoraat Move to Be staat het gebruik van de openbare ruimte voor sporten en bewegen centraal. Onze ambitie is om de openbare ruimte zo in te richten dat mensen gestimuleerd worden om te bewegen.
Enkele voorbeelden van onderwerpen waar de onderzoekslijn ‘beweegvriendelijke omgeving’ zich mee bezig houdt zijn: meten en monitoren van het gebruik van de openbare ruimte, interdisciplinaire samenwerking in de openbare ruimte en laagdrempelige interventies in de openbare ruimte.
Onderzoeken & projecten
Hierbij een greep uit het onderzoek uitgevoerd door onderzoekers van het lectoraat

coach in control
Om goede sturing te kunnen geven aan dit proces, monitoren veel trainers de individuele belasting en belastbaarheid van hun sporters. Echter ontbreekt het hen aan de kennis, knowhow en tijd om de verzamelde data te verwerken, te interpreteren en om te zetten naar onderbouwde trainingsaanpassingen. Deze handelingsverlegenheid van trainers en coaches is vertaald naar de volgende onderzoeksvraag die centraal staat in het huidige project.
Onderzoeker: Jos Goudsmit

Workplace vitality hub
Een initiatief in het kader van de FITT-samenwerking is de realisatie van de Workplace Vitality Hub door de FITT-partners in samenwerking met de High Tech Campus Eindhoven. In dit nieuw gebouw op High Tech Campus Eindhoven (HTC85) zal samengewerkt worden met grote bedrijven en start-ups, om te kijken hoe de vitaliteit op de werkvloer kan bevorderd worden. Met slimme technologieën, data en Artificial Intelligence (AI) moet de werkplek van de toekomst een stapje dichterbij komen. Vitaliteit en een prettige werkomgeving zijn daarbij essentieel.
Lector: Steven Vos
Dit is een project ontstaan uit de samenwerking van de FITT-partners. Dit zijn Fontys, Imec, TNO en TU/e.

Keigaaf
Door een school-, wijk- en thuis omgeving te creëren waar kinderen uitgenodigd en gestimuleerd worden om meer te bewegen en gezonder te eten, verwachten we dat kinderen in de nabije toekomst fitter zijn en dat er een stijging in overgewicht wordt voorkomen.
De kracht van KEIGAAF is de samenwerking binnen de school en de wijk, waarin meerdere personen samen werken om KEIGAAF tot een succes te maken.
Onderzoekers: Maartje Kunen en Dave van Kann
In samenwerking met Dynamo jeugdwerk, Salto, Sportformule, FNO en Maastricht University.
DSO 2022
De Dag van het Sportonderzoek 2021 vindt plaats in Nijmegen en wel op 12 mei 2022 aanstaande. Als extra netwerkevenement is er op woensdagavond 11 mei de Nacht van het Sportonderzoek, een informele netwerkbijeenkomst met een unieke pubquiz vol wetenswaardigheden.
Bewegen om te leven: hoe Move to Be vanuit slimme ideeën het land in beweging wil zetten
Een leven lang bewegen. Dat is niet alleen de slogan van het lectoraat Move to Be van Fontys Sporthogeschool, het is ook de droom van lector Steven Vos. Hij ontving eind vorig jaar de Deltapremie, een prijs voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met impact. Hij wil met ‘slimme oplossingen’ en ‘krachtige verbindingen’ tussen professionals, bedrijven en onderwijs- en kennisinstellingen iedereen meer laten bewegen. Van kinderen op de basisschool tot senioren in de wijk. Zijn onderzoeksaanpak kenmerkt zich door: klein beginnen en vooral gaan doen.
Goed leren bewegen
Lesson Study



Motivationeel leerklimaat en leermotivatie




partners























