SSNB en Fontys sporthogeschool intensiveren samenwerking rondom

bewegen in de openbare ruimte (BIOR) en beweegvriendelijke omgeving (BVO)

De vertaling van theorie naar praktijk is soms best lastig en daar willen we met deze samenwerking verandering in gaan brengen.” 
 

SSNB / FSH

Fontys Sporthogeschool (FSH) en Sportservice Noord-Brabant (SSNB) werken al jaren samen rondom meerdere maatschappelijke uitdagingen. Denk hierbij aan het lokale partnership in Roosendaal waarin Sportkunde studenten, SSNB en gemeente Roosendaal samen werken aan het in beweging brengen en houden van de inwoners van Roosendaal.

Een ander voorbeeld is het onderzoeksproject ‘Buurtsportcoach als katalysator voor beweegvriendelijke buurten’ waarin we in een consortium van partners samen gewerkt hebben aan de online leeromgeving www.beweegvriendelijkebuurt.nl. Aan de hand van kennis en instrumenten helpen we de buurtsportcoach op weg met het werken in en aan een beweegvriendelijke omgeving. De online leeromgeving is een basis voor de cursus BIOR, die SSNB en Fontys Sporthogeschool samen verzorgen. In deze praktische cursus vertalen we kennis en instrumenten naar de eigen praktijk van de cursisten.

 

Wat betekent deze samenwerking voor gemeenten? 

We zien dat het vertalen van theorie naar praktijk nog best lastig kan zijn. Dat ervaart ook onze partner Kenniscentrum Sport en Bewegen (KCSB) die ons de vraag heeft gesteld om in kaart te brengen waar gemeenten nu tegenaan lopen als het gaat om de thema’s Bewegen in de Openbare Ruimte (BIOR) en Beweegvriendelijke Omgeving (BVO). Ook bij SSNB zien we een toename in het aantal vragen van gemeenten rondom dit thema.

In de gemeente Roosendaal zijn we momenteel bezig met de vraag rondom programmering en beheer van Urban Sports- en Speelpark Stadsoevers. Aansluitend starten we gezamenlijk, de gemeente Roosendaal, Fontys Sporthogeschool en SSNB een onderzoeksproject waarbij o.a. inzichten en geleerde lessen worden opgehaald die relevant zijn voor andere gemeenten.

Heeft u een vraag of uitdaging?

Ervaart u uitdagingen of heeft u vragen rondom BIOR/BVO, laat het dan weten aan Noud van Herpen en hij zal samen met FSH en KCSB u verder helpen.

Noud van Herpen
n.v.herpen@ssnb.nl of 06-34472848

Meer weten of leren over Bewegen in de openbare ruimte en de beweegvriendelijke omgeving? Ontdek de cursus Bior!

 

De cursus Bewegen In de Openbare Ruimte is bedoeld voor buurtsportcoaches en andere professionals die aan de slag willen met een beweegvriendelijke inrichting van de openbare ruimte. De cursus wordt aangeboden door Fontys Sporthogeschool en Stichting Sportservice Noord Brabant.

Tijdens de cursus maak je kennis met trends en ontwikkelingen, leer je hoe je het thema kunt agenderen binnen je gemeente of organisatie (beleid en praktijk) en ga je aan de slag met een eigen ingebrachte casus uit jouw werkgebied. Hierbij leer je welke processtappen gezet kunnen worden bij de ontwikkeling van een beweegvriendelijke omgeving.

Interessant of meer weten? Kijk dan snel op de websitepagina van de cursus BIOR.