Nieuw project moet kinderen meer doen bewegen

Kinderen op een leuke manier manier aanzetten tot bewegen en gezond eten. Dat is het doel van Keigaaf, een nieuw project van onder meer Fontys, Sportformule en Lumens op acht Eindhovense basisscholen. Gisteren was de aftrap.

Nederlandse kinderen spelen steeds minder buiten en zitten veel achter beeldschermen, legt Ellen Reijners van Lumens uit. ‘Ook zit er vaak snoep in de lunchtrommels, in plaats van bijvoorbeeld fruit. Met tot gevolg te dikke kinderen’. Simpele ingrepen kunnen dus helpen, zoals beweegvriendelijke schoolpleinen, meer sportaanbod, het stimuleren van gezond eten en drinken en het lopen naar school.

Onder meer sportcoordinatoren, lifestylecoaches en maatschappelijk werkers zijn bij het project op de scholen betrokken. Niet alleen kinderen worden daarbij gecoacht, ook de ouders van kinderen uit gezinnen met een ‘gezondheidsachterstand’.

Het project Keigaaf duur duurt twee jaar. Na ieder jaar meet de Universiteit Maastricht of de conditie en de gezondheid van de deelnemende kinderen erop vooruit is gegaan.